Miért az Őzdomb Lakókert?

Sóstó

Nyíregyháza belvárosától néhány kilométerre fekszik az érintetlen természet hangulatát idéző Sóstófürdő, az üdülni és gyógyulni vágyók kedvelt pihenőhelye. Található itt strand, csónakázótó, gyógyító hatású termálvíz, tavon kialakított szabadfürdő, parkok, gyönyörű épületek, és mindez csodálatos erdei környezetben. Európa-hírű a Sóstói Állatpark, ahol az állatok többsége szabadon, ketrecek nélkül él. A Sóstói Múzeumfalu, mely a megye tájegységeinek népi építészetét mutatja be, 12 holdas területével az ország egyik legnagyobb skanzenja.

A szikes vizű tó mellett termálvizet rejt a föld mélye. Pihenésre és kikapcsolódásra csábít a Park- és Tófürdő (www.sostort.hu) , a felújított Fürdőház (www.furdohaz.hu) és Sóstó legújabb attrakciója – a 2005-ben átadott, minden igényt kielégítő, izgalmas csúszdákkal, hullámmedencével és szauna- világgal is felszerelt Aquarius Élményfürdő.

Európa hírű a Sóstói Állatpark, ahol az állatok többsége szabadon, ketrecek nélkül él. A 30 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat, aki ide belép végigjárhatja a Földet, megfigyelheti miként élnek a világ különböző vidékein az állatok.

Feltöltődés

Sóstói Aquarius

Hagyományőrzés

Sóstói múzeumfalu

Kikapcsolódás

Nyíregyházi állatpark

Őzdomb lakópark

Légi felvétel

A Sóstói Múzeumfalu, mely a megye tájegységeinek népi építészetét mutatja be, 12 holdas területével az ország egyik legnagyobb skanzenje. Az épületek túlnyomó többsége eredeti, ami azt jelenti, hogy egykori helyszínükről pontos felmérések és részletes bontási terv alapján történt meg az áttelepítésük. Az élő szabadtéri néprajzi múzeumban megelevenedik a múlt, hagyományörző rendezvényekkel várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Nyíregyháza Sóstó két területre oszlik – a túristaközpont Sóstógyógyfürdőre és a csendes, hangulatos Sóstóhegyre, ahol az Őzdomb Lakókert is megtalálható.
Nyíregyháza

Nyíregyházát - gazdasági, kereskedelmi szempontból - "Kelet kapujának" is nevezik, hiszen egy három országgal határos térség központja. Szellemi élete, történelmi emlékei számottevőek. A városhoz tartozó Sóstó kedvelt kiránduló- és üdülőterület - gyógyfürdővel, állatparkkal, skanzennel.

Nyíregyháza a Magyarország északkeleti részén elterülő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, népességét tekintve az ország hetedik legnagyobb városa, egy félmilliós régió központja. Jelentősége az utóbbi években egyre növekszik, hiszen a három országgal - Ukrajnával, Szlovákiával és Romániával - határos terület gazdaságilag felértékelődött. Itt halad át az Ukrajna felé tartó vasút és a 4-es számú főút, innen érhető el a legkönnyebben közúton Románia északi része, de könnyen megközelíthető Szlovákia is.

A város jeles írója, Krúdy Gyula által is megörökített, a XX. század első évtizedeiben még jellemző girbegurba utcákat és a földre rogyó kis házakat ma már nem látni. A történelmi belváros mellett lakótelepek és kertvárosi részek épültek.
A modern város


Nyíregyháza ma sugaras, gyűrűs szerkezetű nagyváros. Számtalan kisebb-nagyobb út ágazik ki belőle, így a 38-as főközlekedési út, amely Tokajt köti össze Debrecennel. Két gyűrűje közül a város peremén fut a nagykörút; a kiskörút pedig a város eklektikus magját fogja körül.

A történelmi belvárosban számos világi és egyházi építészeti emlék látható a XVIII-XIX. századból. Nyíregyháza görög katolikus vallási központ, így a püspöki palota épülete, és benne az egyháztörténeti gyűjtemény a vallásos művészet értékeit is bemutatja. Emellett jónéhány múzeum és galéria kínál látnivalót városszerte.

A városhoz tartozó Sóstófürdő népszerű kirándulóhely, sokan keresik fel az itteni állatparkot, a falumúzeumot, a strandot, a csónakázótavat.A település megközelíthető közúton: a Budapest-Debrecen-Záhony közötti 4-es számú főúton, Tiszafüred felől a 33-as számú úton, Polgár (az M3-as autópálya) felől a 35-ös, Berettyóúfalu irányából a 47-es, Vámospércs felől a 48-as számú főúton. Vasúton a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon érhető el, illetve érkeznek ide vonatok Miskolc, Nyíradony, Mátészalka, Vásárosnamány, Ohat-Pusztakócs felől is.